Jul 02 2012

Laluna

Meditacija-ključ do dobrega počutja

Kako? Z meditacijo. Morda preveč enostavno, da bi delovalo? Pa deluje. A hkrati se je potrebno zavedati, da meditacija ni nekaj s čimer bi na hitro, iz danes na jutri, izboljšali svoje počutje. Meditacija zahteva nekaj vztrajnosti, volje in kanček predanosti.

Vsekakor pa je odličen podatek, da je meditacija POVSEM BREZPLAČNA, izvajate jo lahko kjerkoli in skoraj kadarkoli.

Morda se zdi preveč enostavno, da bi lahko bilo res. Pa je!

Resnično ne potrebujete veliko. Za začetek dobrih 10 minut na dan. Najboljše zjutraj in zvečer in vaše življenje se resnično lahko spremeni na bolje. Za bolj zagnane pa priporočam 30 minut meditacije, zjutraj in zvečer.

Pomembno se je zavedati, da pri meditaciji ni cilja. Včasih je težko razumeti »da ni cilja«, ker smo (zaenkrat še) naravnani na doseganje ciljev. Pa vendar lahko mirno rečem, da je za dobrobit in dolgoročno dobro počutje, to povsem zgrešeno. Cilj namreč pozabi na pristen užitek (ko je dosežen je hitro pozabljen) in sam SEDANJI TRENUTEK  v katerem se v resnici skriva skrivnost USPEHA. Lov za ciljem vas namreč nenehno postavlja v prihodnost (kjer je cilj) in je obremenjen s preteklostjo (kaj če mi ne bo uspelo -  strahovi, dvomi, omejitve), povsem pozablja na SEDANJI TRENUTEK, poln moči, s tem pa odteka tudi dragocena življenjska energija. Ujame vas v začaran krog vzponov in padcev in nikoli ni dovolj. Vedno želi od vas še in še in še več. A na dolgi rok je to izgubljena bitka s samim seboj, ki te pusti povsem izčrpanega in izpraznjenega. Dobrodošli, privezali ste se na lasten steber nemoči.

Ne pravim vam, da vas bo meditacija že jutri potegnila iz krize. Čeprav bi si to želeli. A počasi in vztrajno, je meditacija čudovito orodje za iskanje svoje notranje moči.

Meditacija uravnoveša delovanje desne in leve možganske polovice. Pomaga razumeti delovanje vašega uma in kasneje namenskega usmerjanja vaših misli. Tako ste sposobni prepoznati negativno in to preobraziti v pozitivno.

Na začetku mnogi opažajo, da se težko sprostijo. To je zato, ker smo tako zelo navajeni tičati v negativnih stanjih (stresu…), da se naše telo le stežka sprosti. Stanje sproščenosti pa je pozitivno stanje, kjer sebi in telesu nudite ugodje in užitek.

Kako meditirati?

Meditacije so različne. Za začetek svetujem povsem preprosto, ki se začne s sproščanjem telesa in napetosti. Izberite čas in prostor, kjer vas nihče ne bo motil in udobno se namestite. Potrebno je, da jasno in odločno mislite in občutite, kako se sprošča vaše telo vseh napetosti. Sprostite vsak del telesa posebej (glavo, vrat, prsni koš…) in pri vsakem delu globoko vdihnite in izdihnite. Pomikajte se naprej, do stopal.

Zatem sledi vztrajno globoko dihanje in osredotočanje na le-to. Globoko vdihnite in izdihnite vsaj 10-krat. Če so moteče misli še vedno prisotne nadaljujete, po občutku. Ko prenehate z dihanjem se samo sprostite in »poslušajte«, opazujte dogajanje v telesu. Ko ste pripravljeni, počasi odprite oči in se vrnite v prostor.

Srečno!

Svetovalka za Dobro voljo :)

vsezadobrovoljo@gmail.com

  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Share/Bookmark

Še brez komentarjev.
Trackback naslov | RSS Komentarjev

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !