Sep 25 2014

Laluna

Postavi mi mejo!

Ne morem si kaj, da spet ne bi spregovorila o otrocih. Ej, super so! Samo meje potrebujejo. Če jih nimajo, je kaos. Ta teorija se mi vsako leto bolj in bolj potrjuje v praksi – pri delu z otroci.

Meje. Dragi starši in vzgojitelji. Meje. Tudi otroci vas bodo veliko bolj spoštovali, če jim boste postavili meje. Otroci jih potrebujejo. Če jih nimajo, pa nastane tako imenovana »štala«. Kaos. Iz katerega dejasko ni izoda. Danes otrok brez meja, jutri zmeden najstnik, pojutrišnjem odrasel (otrok)brez konkretnih vrednot, odgovornosti in odnosa do življenja.

Včasih je treba zbrati notranjo moč, da otroku postavimo mejo. Ker….odzivi so lahko nešteti: upor, jeza, vik in še kakšen krik. Pa vedar je postavitev meje zelo ključna točka v odnosu otrok-starš, otrok-zunanji svet. In ker so otroci mojstri v branju energije. Predvsem vaše. Bodo meje testirali in če sebe nimate na pravem mestu, potem lahko pozabite, da vas bo otrok kadarkoli spoštoval. Oče, mama. Nima veze. Tisti, ki ne zna postaviti meje, tisti bo ostal brez spoštovanja. Vendar to, da oče ali mama ne dobita spoštovanja, je mala malenkost v primerjavi s tem, kakšna škoda je povzročena otroku dolgoročno…

Otroci brez pravih, življenjskih meja, so izgubljeni otroci, zaverovani v sebe. Lahko ne prerastejo fazo ego-otroka niti v odrasli dobi. Orientirani so na sebe in vidijo sebe skozi ogledalo malega otroka, ki vidi samo sebe. Torej, spoštovanje, skrb za drugega, empatija – vse to avtomatično odpade. Kakšen je to svet potem? Razmislite…

Starši, ki pustite otroku, da vlada…razmislite…

Posledice delno lahko že vidimo pri mnogih mladih. Upajmo, da bo generacija, zdaj še malčkov vse skupaj peljala drugače, ko bo velika.

Kar kocine se mi dvignejo, ko vidim, da starš otroku (majhnemu, 3. Leta staremu) prepušča odločitve. Mali pojma nima, kaj se mora odločiti.

Otroka si lahko energetsko predstavljate kot čisto zavest, brez forme. Otroci to so. Iz leta v leto, pa so bolj in bolj formirani. Kako naj se ne-formirana zavest odloči? Pojma nima. Samo je. Če že želite, da otrok izbira in se odloča, mu ponudite izbiro največ med tremi stvarmi, ki jih vi določite. Določite pa jih tako, da otroku prisluhnete – prisluhnete, kaj mu je pri srcu, kaj ima rad, kaj tisto »njegovo«…in med temi stvarmi naj se odloči za eno.

Meje. Meje. Meje.

….pa še nekaj….otroci so »razštelani«, ker ste razštelani vi. Procesirajo vašo energijo. So v vašem energetskem ovoju in energetski zaščiti. Torej, poglejte njega in videli boste, kje ste vi sami… Naj vas uči, ko vam kaže ogledalo in če boste gledali, boste videli, katere svoje dele morate postaviti skupaj in na svoje mesto… Jp.

Naslednjič pa spregovorim o igračah, kako vplivajo na otroke, kaj delajo njegovi podzavesti in kako so tarča spretnih oglaševalcev…

Mojca Koprivnikar Energijski terapevt

Sprostitveno – meditativni program za otroke Individualna svetovanja in terapije

  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Share/Bookmark

2 odzivov
2 odgovorov v “Postavi mi mejo!”

  1. Zoricadne 26.09.2014 17:29 1

    Se popolnoma strinjam. Se že veselim novih objav :) .

  2. Mojcadne 26.09.2014 18:05 2

    Hvala Zorica, za podporo….Bom še pisala, z veseljem!

Trackback naslov | RSS Komentarjev

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !